Bliv klogere på de mange forskellige lånetyper til din drømmebolig

Er du på udkig efter et realkreditlån? Markedet er fyldt med forskellige lånetyper – skal det være fastforrentet? FlexKort? F1? F3? Klik her, og læs meget mere om de forskellige realkreditlånetyper.

Brug for et realkreditlån? Så læs med her!

Står du og skal i gang med at købe bolig – hvad enten det er villa, landejendom eller blot en ejerlejlighed i byen, og har du brug for finansiering af din nye drømmebolig? Så kan du her læse meget mere omkring ovenstående lån.

I denne guide kommer vi ind på:

 • Lånetyper til boligen
 • Fordele og ulemper ved realkreditlån
 • Hvor du kan finde det rette realkreditlån

Og så får du også gode tips og tricks til at spare op til den kommende bolig, hvis du er studerende og er på SU – det er nemlig ikke helt umuligt! God læselyst.

Forskellige typer boliglån

Hvis du skal bruge penge til en ny bolig, så er der faktisk adskillige måder til at finansiere den på – det hele afhænger først og fremmest af, hvilken slags bolig der er tale om. Typisk skelnes der imellem:

 • Ejerbolig
 • Andelsbolig
 • Lejebolig

Er det en lejebolig, skal du blot låne penge til et indskud, hvis du ikke selv har pengene – her kan du optage et almindeligt lån igennem din bank, eller du kan også låne pengene igennem kommunen, hvis det er en almen bolig.

Det er dog lidt anderledes med andelsbolig – for selvom de i dag kan være næsten lige så dyre som en ejerbolig, så er boligformen en helt anden slags, og derfor kan du ikke optage et realkreditlån. Det skyldes blandt, at låneudbyderne ikke kan tage pant i din bolig, fordi du faktisk ikke ejer en bolig, men derimod et gældsbrev. For når du køber en andelsbolig, så bliver du en del af en andelsforening, som har købt bygningen, som du bor i. Det vil sige, at der eventuelt er et eller flere realkreditlån, som foreningen afdrager på.
Skal du derimod låne pengene til en ejerbolig – som eksempelvis en lejlighed eller et hus, så kan du optage et realkreditlån. Det er et lån, som bliver formidlet af et realkreditinstitut og ikke en bank. Og det som gør realkreditlånet særligt fordelagtigt for dig, som skal låne penge til en bolig, er at det er et meget billigt lån. Realkreditlånet er dog også et lån, som følger markedets udsving, hvorfor der kan være perioder hvor det stort set er gratis for dig at låne pengene, og andre gange kan det være en halvdyr affære.

Hvad er et realkreditlån?

Et realkreditlån tager udgangspunkt i din bolig – det vil altså sige, at det er værdien af din bolig, som realkreditlånet beror på. Det er netop derfor, du ikke kan få et realkreditlån til en andelsbolig. Når du skal optage et realkreditlån til din ejerbolig, skal ud være opmærksom på, at du kun kan optage et lån, som lyder på 80 % af boligens pris. De sidste 20 % skal du selv have – enten i form af en opsparing eller et banklån.
Et realkreditlån er, som sagt, et lån, der bliver udbudt igennem et realkreditinstitut. Dette institut videreformidler egentlig blot lånebeløbet, som du efterspørger, via en masse investorer fra hele verden. Og dermed sidder realkreditinstituttet som sådan ikke på en pengepose selv – derimod er det de mange investorer, som investerer i realkreditinstitutterne, der har pengene.
Men hvad afgør så prisen på dit realkreditlån?

Det kan være en kompliceret størrelse – realkreditlånet altså. Men kort og godt så, er det antallet af villige investorer, som afgør prisen på dit lån. Er der mange, som er villige til at investere i dit realkreditinstitut og dermed også dit realkreditlån, så stiger kursen, og det giver i sidste ende en lavere rente. Er der derimod ikke særligt mange villige investorer, så falder kursen, og renten stiger som følge deraf.
Der er mange realkreditinstitutter i Danmark, og det er faktisk også en gammel tradition, som går mere end 200 år tilbage. De mest kendte realkreditinstitutter i Danmark er blandt andet:

 • Alm. Brand
 • BRF Kredit
 • Realkredit Danmark
 • Total Kredit

Men listen fortsætter derudaf, så brug gerne noget tid på at undersøge markedet godt og grundigt, inden du optager et realkreditlån.

Forskellige slags realkreditlån

Et realkreditlån er ikke bare et realkreditlån – de er udformet på mange forskellige måder, dermed har du mulighed for at få et lån eller omlægge et nuværende lån, så det passer til din privatøkonomi.
De typiske realkreditlån, som du finder hos institutterne er:

 • Fastforrentet lån
 • Lån med variabel rente (FlexKort)
 • Lan med variabel rente (Tilpasningslån)
 • Lån med variabel rente (RenteMax)

Der er fordele og ulemper ved de forskellige slags lån, og derfor er det en god ide, at du i samarbejde med en rådgiver finder det helt rette lån til dig.

Foretrækker du eksempelvis et lån, som er låst fast, og hvor du betaler det samme afdrag efter afdrag – så vil et fastforrentet lån uden tvivl være det rette for dig. Dog er denne slags lån også noget dyrere end et lån med en variabel rente, men det til gengæld slipper du for ubehagelige overraskelser. Har du derfor en god fast indkomst, og ønsker du en økonomi som er strømlinet og helt uden udsving, så vælg den fastforrentede lånemetode.

Er du derimod på udkig efter det billigste lån overhovedet, så er der heldigvis masser af forskellige lånemuligheder, som du kan vælge imellem. Du kan eksempelvis vælge et F kort lån, hvor renten reguleres halvårligt. Med et tilpasningslån bliver rentet derimod kun reguleret hver 3. eller 5. år, og dermed får du mere stabilitet i din økonomi. Du kan også vælge RenteMax, hvor du også får en variabel rente – dog med et renteloft for en længere periode.

Du har faktisk også mulighed for at optage realkreditlån med afdragsfrihed på op til 10 år – det vil sige, at du i 10 år ikke betaler af på dit lån, men at du derimod kun betaler renten på lånet. Det kan være en fordel for dig, som er tidligt i sin karriere og forventer en lønstigning i løbet af de 10 år. Dog vil det altid være en god ide, at du får afdraget på dine lån så hurtigt som muligt.